30% ръст на заразените с коронавирус за последната седмица

0
16
Ангел Кунчев Снимка: МС

Няма да се обявяват грипни ваканции, ще се учи дистанционно, казва главният здравен инспектор Ангел Кунчев

Няма да се обявяват грипни ваканции, ще има учене в дистанционна среда, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

„Няма клъстери в училищата. Броят на случаите там са доста по-ниски спрямо тези в обществото. Няма да има затваряне на училища, когато има много заразени, ще се преминава в онлайн форма на обучение. Ако е много голяма заболяваемостта, ще се затворят за карантина училища, а после отново ще се учи“, разясни доц. Кунчев.

Той уточни, че срокът за амбулаторните карти, които съдържат информация за здравословното състояние и ваксините на децата, изтича днес. Има възможност да се подават и през октомври, за да няма струпване пред лекарските кабинети.

„Ние наблюдаваме много показатели, броят на заразените расте, около 30% е за последната седмица, докъде ще стигнем, ще видим, зависи и от нас самите“, обясни още доц.Кунчев.

Разбира се, че има разминаване между лекари и политици, ние виждаме само лекарската част, политиците мислят и за икономиката и за ред други неща. Ще търсим баланса да не губим работни места, да не страда икономиката, но и да овладеем ситуацията с COVID-19“, каза още Кунчев. Той добави, че препоръката е да се носят маски, те са различни по вид и предпазват по различен начин.

„На повечето места обаче не се носят. Няма как само чрез контрол да се ограничи заразата, това е и лична отговорност към собственото здраве, и към това на другите. Премиерът на доста места носи маски, а когато не носи, веднага има реакция“, обясни доц. Кунчев. Той даде пример с това, че вчера са направени актове и на 2 политически партии. Той смята, че засега не се налага да се променят мерките, но всичко зависи от развитието на ситуацията.

„Малък е опитът ни с този вирус, не може да се планира много напред във времето. Дано да има по-скоро ваксини, те ще са безплатни за хората, които искат да се ваксинират“, каза още главният държавен здравен инспектор. Той обясни още, че личният лекар може да назначи тест за коронавирус, но трябва РЗИ да даде разрешение, затова процедурата трябва да се облекчи. Кунчев обясни, че има комбинирани тестове за грип и коронавирус и това ще помогне много предвид ситуацията в момента и предстоящите грипни епидемии.

„На тестовете не трябва да вярваме на 100%, зависи от вида им. Но те са важни за правилна и навременна диагностика“, каза той.

„Масовото разпространение на фалшиви новини пречи на нашата работа. Но когато говориш неверни работи, трябва да се носи отговорност“, каза Кунчев.