31 българи са поискали да се евакуират от Судан

0
36
Костадин Коджабашев СНИМКА: МВнР

С евакуацията на българите са ангажирани дипломатическите ни представителства в Кайро и Саудитска Арабия

Българските граждани, които са поискали да бъдат евакуирани от Судан, са 31. От тях 21 вече са евакуирани или са в процес на извеждане от страната, а други 10 все още са в Судан, но министерството е в постоянен контакт с тях и търси възможност да ги прибере у нас. Това съобщи зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Министерството и дипломатите са в постоянен и денонощен контакт с тях, увери той.

България няма посолство в Судан, затова и в момента с евакуацията на българите е ангажирано дипломатическото ни представителство в Кайро, както и това в Саудитска Арабия.

Ние сме в постоянна координация с партньорите ни от ЕС и извън тях със САЩ, Великобритания, Турция, Обединени арабски емирства, допълни Коджабашев.

Общо 1500 са гражданите на ЕС територията на Судан по официална информация, като близо 1000 вече са евакуирани.

Помощ с евакуацията на български граждани ще поиска и зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова, която днес е на заседание на Съвета по външни работи в Люксембург.

Трима българи са евакуирани на 21 април с конвой на Саудитска Арабия. Двама на 22 април и 8 на 23 април са заминали към Египет. Един от тях обаче е отказал евакуация и се връща към Хартум, каза директорът на Ситуационния център в МВнР Таня Димитрова.

Един български гражданин и трима от семейството му се очаква да пристигнат на границата с Египет. Седем отпътуваха на 23 април към Порт Судан. Двама от тях вече са в Берлин, посрещнати са от служители на посолството там, обясни още тя.

Българка с трите си деца също пътува към Хартум и тя трябва да бъде евакуирана със самолет, но може и да се върне обратно, защото по пътя е станало опасно. Има и една българка, чийто мъж не й е разрешил да се евакуира. Друга българка и детето ѝ пък са отказали евакуация. Категорично евакуация е отказал и още един българин.