40% от българите вярват, че данните за смъртните случаи с коронавирус са фалшиви

0
93
Снимка: Pixabay

Една трета от сънародниците ни определят мерките за борба с пандемията като фашизъм

40 на сто от българите вярват, че данните за смъртните случаи от Covid-19 са фалшиви, а една трета от сънародниците ни определят мерките за борба с пандемията като фашизъм. Също една трета от българите вярват, че ковид-19 е измислица, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията, направено сред 800 пълнолетни между 22-ри октомври и 8-и ноември.

Според неправителствената организация основните дезинформационни канали идват от Русия, като се използват социалните мрежи за създаване на фалшиви новини.

Ситуацията с ковид-19 и „зелената сделка“ са най-често атакуваните от хибридните медии теми у нас.

Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията поясни, че тези теми се използват най-често за противопоставяне на българите и в сегашната предизборна кампания:

„Тази токсична смес от липса на доверие в институциите и от поляризацията в социалните медии поставят България в проблемно положение, което изисква тези въпроси за отношението между свободата на словото и социалните медии да се разглеждат в българското политическо пространство, нещо, което липсва от кампанията за президентски и парламентарни избори“.