46 661 зрелостници се явяват на матура по български език

0
29
модули
Снимка: архив

Изтеглиха вариант 13 за матурата по БЕЛ

В Министерството на образованието и науката (МОН) тази сутрин беше изтеглена изпитната комбинация за държавния зрелостен изпит по български език и литература. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вариант 13, но информацията за формулирането на темите ще бъде съобщена по-късно през деня.

Броят на възможните комбинации за генерирането на изпита заедно с темата беше 5 859 375.

Между две различни теми ще избират зрелостниците в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение.

Присъстващият заместник-министър на образованието Мария Гайдарова пожела на всички явяващи се на изпита успех.

Минималният брой точки, които зрелостниците трябва да получат на днешната матура, за да са взели изпита успешно е 30, а максимумът е 100 точки.

46 661 души са заявили желание за участие в този изпит.

Първата задължителна матура по български език и литература ще започне в 8.30 ч на 18 май т.г. Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност, служебната бележка. Пише се само с черен химикал.

Вторият задължителен изпит ще се проведе на 20 май т.г. също от 8.30 ч. Очаква се на него да се явят 45 224 зрелостници, съобщиха от МОН.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от „биология и здравно образование“ и „география и икономика“. За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

От 26 май до 1 юни т.г. са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита – сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници.

В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища – за професия. Ангажирани са 26 156 квестори.