50 старейшини в БСП подканят Корнелия Нинова да си ходи

0
127
Корнелия Нинова

С политическия курс на това ръководство партията не може да спечели следващи избори, сочи опозицията

Оставка на лидера на БСП Корнелия Нинова, Изпълнителното бюро на партията и предизборния й щаб искат петдесет социалисти заради резултатите на местните избори. В анализ на резултатите, озаглавен „Обективен прочит“, те казват, че партията на практика е повторила резултатите от изборите през 2015 г., когато има 60 кметове на общини и 930 общински съветници, докато сега има 58 кметове на общини и 1006 съветници. съобщава „Дневник“.

Документът е подписан от бившите лидери на БСП Сергей Станишев и Михаил Миков, от други представители на вътрешната опозиция като Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Георги Божинов и Борислав Гуцанов, както и от настоящи депутати от левицата като Валери Жаблянов, Красимир Янков, Антон Кутев, Лало Кирилов и Дора Янкова. Имената са 50, а членовете на Националния съвет, който в неделя ще обсъжда изборните резултати – 183.

В анализа на опозицията, който се очаква да бъде депозиран на „Позитано“ 20 преди пленума, се посочва, че смяната на председателя и ръководството е необходима, ако партийците искат БСП да се възприема като алтернатива. „С политическия курс на това ръководство БСП не може да спечели следващи избори, ще расте само толкова, колкото е удобно на ГЕРБ, и ще се радва единствено на второстепенната политическа роля на „завърнал се участващ“ във властта“, посочват социалистите.

Опозицията на ръководството смята, че е необходимо отваряне на БСП към центъра и гражданите, а не това, с което се занимавала Нинова като първостепенна задача – „прочистване на партията по свое усмотрение“. Посочва се още, че имало пълна нетърпимост към различните мнения в партията.

„Широко рекламираната „промяна“ според Нинова, която всъщност е подмяна на БСП и прокарване на линии на разделение и противопоставяне, не даде положителен резултат и не доведе до нарастваща подкрепа“, пише в алтернативния анализ.

В анализа на вътрешната опозиция се посочва още, че вместо да разширява географията си, БСП се свива. След изборите т.г. в седем области – Враца, Варна, Сливен, Хасково, Стара Загора, Силистра и Кърджали, социалистите нямат нито един кмет на община, а в други седем – Бургас, Габрово, Пазарджик, Търговище, Русе, Разград и Смолян – само по един. Населението в тези области, в които на практика според опозицията БСП нямала представителство, е 2 865 810 души.

За листите на БСП с кандидати за общински съветници са гласували едва 43 376 души повече повече от 2015 г. От тях гласовете в София и Русе са 41 380.

В анализа се посочва, че БСП няма съветници в 25 общини, в други 23 – има само по един, а 57 – по двама, както и че селските кметове на партията са под 300 при избори в 2930 села.