500 случая на салмонелоза са регистрирани през годината

0
22
Проф. Тодор Кантарджиев

Варете, печете и пържете добре и няма опасност при консумация на пилешкото месо, съветва Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести

Тази година има 500 регистрирани случая с инфекция от салмонела, но няма рязко завишаване. Причината за по-малкия брой заболели е термичната обработка на месото и консервантите в храните. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести, пред НоваТВ.

Той коментира новината, че над 100 т пилешко със салмонела от Полша е стигнало до нашия пазар. Пилешкото месо трябва да се вари и пече добре заради салмонела. Ако е добре сготвено, няма опасност за консумация. Опасна е за деца и бебета, както и за бременни. Пушеното месо крие риск, заяви проф. Кантарджиев.

По думите му „фирмите, ако правят термично обработен колбас, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете – добре. В супа никога не може да остане, ако е вряла“, обясни професорът.

„Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Не трябва да допускаме до храната на българина такива неща“, обясни Кантарджиев. Той коментира, че в Германия има две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури, което е притеснително. При консумация на продукти като език, мозък, трябва много добра термична обработка. Той добави и че 134 градуса са нужни срещу заразата от „луда крава“, като опасно е и месото от коза, особено мозъкът.

Д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители“ коментира пред БНТ, че според него по-голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано.

„Малко предистория, става въпрос за нотификацията от 2 декември, за последния месец има 7 нотификации, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида колко е пристигнало. При всички положения Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ закъсня драстично с предупрежденията“, обяснява той.

Той допълва, че миналата седмица само в София има 8 доказани случая на болни от салмонелоза, доста над обичайния брой, особено за този сезон. „Това е 19-ият случай на предупреждение за салмонела, пристигнала с храни от ЕС само за тази година.“По думите му основният проблем е, че системата за предупреждение не работи, БАБХ трябва да изпълнява мониторинг с лабораторни тестове.

Салмонелата е класически микробиологичен замърсител по храните, като в случая става въпрос за подвид, който е по-слабо виролентен и предизвиква хранителни разстройства, коментира д-р Сергей Иванов.