51,1% от хората подкрепят Македония за ЕС само при изпълнение на договора с България

0
20
Снимка: Галъп

Това показва проучване на „Галъп“

Българските граждани са взискателни към Северна Македония. Те подкрепят приемането на страната в Европейския съюз и потвърждават традиционната си висока съпричастност към държавата, с която имаме обща история. Хората у нас обаче категорично искат първо уреждане на отношенията със Скопие, преди да се мисли за членство на югозападната ни съседка в ЕС.

Категоричното условие е Скопие да изпълнява бързо договора си с България. Това показват данните на проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено сред 808 пълнолетни българи с пряко интервю „лице в лице“.

Респондентите са били помолени да изберат кое от следните две е по-близо до тяхното лично мнение: „Най-важно е Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, дори и да не са съвсем уредени нейните отношения с България“ или „Най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз“.

Първото избират 5,8%, второто 57,9%.

Въпросът стана важен заради разразилия се напоследък спор кое е по-бърз приоритет: Северна Македония да бъде в ЕС или по-скоро изчистването на десетилетните историческите спорове.

Важен въпрос е също дали проблемите трябва да се изгладят, преди да се говори за членство или пък именно то би могло да създаде среда, в която да бъдат преодолени и проблемите. 36,3 на сто признават, че не могат да преценят – това е очаквано заради по-сложния характер на темата.

„Трябва ли Македония да е член на ЕС?“ – 6,1% държат България да не подкрепя това при никакви условия. Безусловна подкрепа пък дават 8 на сто. 51,1% избира опцията „България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, само при условие че Република Северна Македония бързо изпълнява договора, който има с България“.

И по двата индикатора, електоратите на всички основни партии са на практика на едно мнение. Известно изключение е този на ДПС, където най-осезаем е делът на онези, които се затрудняват да отговорят. Подобна е картината и сред дистанцираните от политиката българи. Но и в тези две групи, „бързата писта“ за Скопие се споменава съвсем рядко в отговорите, за сметка на ясните условия. Най-младите не са особено запознати с темата.