650 хил. деца са в училищата

0
13
Красимир Вълчев Снимка: МС

Нашето желание е да има максимум присъствено обучение, каза просветният министър Красимир Вълчев

„Децата в предучилищна възраст и учениците от 1-4 клас учат присъствено от 4 януари. За 4 седмици през януари имахме леко покачване на случаите. Спорен е въпросът коя среда доколко допринася за увеличаване на коефициента на заразяването, но факт е, че всяко едно взаимодействие го прави. Образователната система е среда на многочислено, многочасово взаимодействие“, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг на здравните власти.

По думите му в момента 650 хиляди деца са в училище и няма как това да не бъде част от веригата на разпространение на вируса. От друга страна, изследванията показват, че колкото по-малки са децата, толкова по-малко индивидуално пренасят вируса. „Тоест – проблемът са не толкова децата, колкото класната стая като среда“, подчерта Вълчев и допълни: „Нашето желание е да има максимум присъствено обучение, но доколкото е разумно и доколкото позволява ситуацията и не застрашаваме здравето на голям брой деца, учители и родители“.

„Поставили сме си за цел колкото се може по-дълго да продължи присъственото обучение. Идват матури и кандидатстудентски изпити. Най-лошото за една държава е ниското образование на нейните граждани“, посочи и здравният министър костадин Ангелов.