68.9% от българите одобряват твърдата позиция спрямо Северна Македония

0
51
Снимка: архив

Няма съществена промяна в нагласите по тази тема, показва проучване на „Галъп“

68,9% от анкетираните подкрепят тезата, че България трябва да запази твърдата си позиция спрямо РС Македония. Това показват данните от проучване на „Галъп“.

„68,9% от респондентите подкрепят тезата, че България трябва да запази твърдата си позиция спрямо присъединяването на Република Северна Македония в ЕС“.

„Малко над една пета са на обратното мнение – България да промени позицията си към по-мека“, заявяват от „Галъп“, добавяйки, че почти аналогични данни бяха отчетени и през лятото на миналата година.

„Това показва, че съществена промяна в нагласите по тази тема по-скоро няма, а обзорът назад в годините показва дори признаци на „втвърдяване“ на общественото мнение у нас“, заявяват от агенцията.

От „Галъп“ също така отчитат, че за последните две години все повече българи поставят като важно условие за приемането на РСМ в ЕС изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство, подписан от премиерите на двете страни на 1 август 2017 г.

Данните са от независимата изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, съответно телефонен сондаж сред 800 души, проведен през февруари 2022 г., телефонен сондаж, проведен през юни 2021 г. сред 890 души.