Съюзът на артистите скочи на Минеков, иска президентът да се намеси

0
98
Велислав Минеков

Организацията застава зад артистите в Народния театър и театъра в Плевен

Съюзът на артистите в България застава зад работещите в Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ – Плевен, и в Народния театър „Иван Вазов“, които се обявиха срещу системните нападки и обиди към тях от страна на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков. Това става ясно от позиция, разпространена от организацията.

В нея се напомня на културния министър, че съюзът е длъжен да защитава творците и служителите при накърняване на професионалното им достойнство. В позицията се казва, че са недопустими и изключително неадекватни всякакви публични изказвания, намеци, неверни твърдения, откровени лъжи и внушения, които уронват авторитета на работещите в сферата на театъра.

От Съюза на артистите осъждат промените, които екипът на министерството на културата приел в наредбата за условията и реда за провеждане на конкурси за предоставяне на средства от Национален фонд „Култура“. От позицията става ясно, че са неприемливи предложенията за промени в наредбата за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти, които са публикувани за обществено обсъждане в дните между празниците.

„Осъждаме категорично и остро всички неадекватни действия и публични изказвания на Министерството на културата и отправяме молба за незабавна намеса от страна на президентската институция, за да опитаме заедно да спасим този така специфичен сектор в живота на българина, докато все още не е прекалено късно“, са категорични от Съюза на артистите в България.