Бургас поставя паметна плоча на двамата полицаи, прегазени от автобус с мигранти

0
27
Катастрофата с автобуса стана на оживеното кръстовище “Трапезица” в центъра на Бургас.

Лобното място на Йордан Илиев и Атанас Градев не остава без цветя

В Бургас ще бъде поставена паметна плоча на двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, които на 25 август 2022 г. бяха прегазени от автобус с нелегални мигранти, управляван от сириец, при опит да го спрат на кръстовище “Трапезица”.

Предложението за паметната плоча е постъпило в общинския съвет от шефа на Областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов и е одобрено от комисията по култура, съобщи председателят Веселин Пренеров, цитиран от „24 часа“.

“Поставянето на подобна мемориална плоча е повече от належащо, като се има предвид безпрецедентната им саможертва, предприета в името на страната.

Близките на Йордан Илиев и Атанас Градев, техните приятели и колеги от ОД на МВР са единодушни в желанието си за създаването на паметно място за възпоменание на трагично загиналите полицейски служители”, е мотивирал докладната си записка Пренеров до местния парламент.

Двамата полицаи препречиха с патрулката си пътя на рейса с мигрантите на изхода от кръговото кръстовище “Трапезица”, но шофьорът сириец не спря и брутално ги помете.

Желанието на близките на загиналите било паметната плоча да бъде поставена именно в градинката зад автобусната спирка на бул. “Струга” след кръстовището. Лобното им място никога не остава без цветя, което е доказателство за почитта на бургазлии към полицаите, коментират техни колеги.

Мемориалът ще бъде изграден със средства от дарения.

Очаква се докладната записка да срещне единодушна подкрепа от всички партийни групи в местния парламент. За паметната плоча вече има изготвен идеен проект с надпис: “В памет на доблестните полицаи АТАНАС ГРАДЕВ и ЙОРДАН ИЛИЕВ, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Завинаги едни от нас!”.