95 хиляди са украинските бежанци в България към момента

0
24
Снимка: архив

Тенденцията е тяхната бройка да намалява, казват от МВР

Към днешна дата над 95 хил. са украинските бежанци в България. Има тенденция през последните седмица–две за намаляване на тази бройка, сега започна и преместването на хората от морските курорти във вътрешността на страната и има създадена организация за опазването на обществения ред и имуществото на украинските граждани. Това каза главен комисар Станимир Станев – заместник главен секретар на МВР, в парламентарната комисия по туризъм.

Той съобщи, че бежанците се извозват с влакове и автобуси. Станев каза, че част от тях напускат страната – през Сърбия и към Турция. Сега около 30 на сто от пристигащите украинци остават в страната, докато преди този процент е бил 50.

Станев съобщи, че не е голям броят на престъпленията, свързани с украински граждани, като основно това са кражби на имущество – пари, ценни вещи, а голяма част от тези кражби са разкрити. „Като цяло като извършители те са значително по-малко, отколкото като потърпевши“, заяви Станев.

Крадат се регистрационни табели, като предположението е, че това се прави заради решение на МС колите на украинските граждани да не подлежат на винетни такси, а и за престъпни цели. Има и случаи с отнети коли, управлявани от украинци, защото доста от техните моторни превозни средства са нови, като последният случай е в Бургас, каза Станев.