АЕЦ „Козлодуй“ съди медицинска сестра за половин милион лева

0
45
АЕЦ "Козлодуй"

Според вече бившата служителка на територията на електроцентралата се извършват системни нарушения

АЕЦ „Козлодуй“ съди медицинска сестра за половин милион лева. Според вече бившата служителка на територията на електроцентралата се извършват системни нарушения.

Наталия Станчева подава десетки заявления за достъп до обществена информация, в резултат на които става ясно, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център. Той извършва фиктивни лекарски прегледи на служителите на ядрената централа, твърди жената.

„АЕЦ „Козлодуй” иска аз да онемея и ослепея, за да не виждам нарушенията. Не мога да си го позволя. Работниците не заслужават това отношение. В първия момент не можах да реагирам, защото не вярвах, че може да се случи. Не допускам, че в страна от ЕС държавно предприятие ще си позволи да реагира по този начин, като поиска от гражданин сума, която е непосилна почти за никой в държавата. Каквото и да направя, не мога да събера тази сума”, обясни Наталия Станчева.

„Подадох над 70 заявления за достъп за обществена информация. Бях уволнена преди година и половина, защото отказах да извършвам медицински прегледи, които не са в моята компетентност. След 3 инстанции съдът ме възстанови на работа. По време на делото изникнаха данни, които водеха към странни нередности и нарушения. Едно от тях е, че в района на 5-и блок има поликлиника. Там работех. Тя няма регистрация нито по Закона за лечебните заведения, нито по Закона за здравето. Контролните органи извършиха проверки. В протоколите е записано едно и също – наличие на незаконна медицинска дейност. Издадоха предписания. Преди години може би нормативната уредба в страната го е позволявала, но в последните 25 години правилата се промениха. В момента работодателят си е наел лекари, които извършват медицинското наблюдение на работещите в електроцентралата. Те са под пълен контрол от АЕЦ. Работодателят упражнява пълен контрол върху своите работници. Прегледите са фиктивни”, категорична е бившата работничка в електроцентралата.

По думите й служителите там се страхуват да си търсят правата.

„Съпругът ми работи там, но преди около месец го повикаха от ръководството и му съобщиха, че ако не престана да се занимавам с тях и той ще бъде уволнен”, уточни жената.

От компанията отговориха писмено. В позицията им се твърди, че искът е заведен от предишното ръководство, а настоящото ще анализира и ще вземе такова решение, с което да запази репутацията на дружеството и добрите практики във връзка с достъпа на информация. И допълват, че уважават правото на гражданите да бъдат информирани.

Именно заради изнесените от сестрата факти, днес пред Министерството на енергетиката се събраха екоактивисти.

Определеното от граждани като „дело-шамар“ за 500 хил. лева, заведено от АЕЦ „Козлодуй“ срещу Станчева в съда във Враца, е заради използване на ЗДОИ и разкриване на закононарушения на ръководството на централата, твърдят потърпевшата и нейните защитници.

Сред протестиращите беше забелязан и Петър Кърджилов. Бившият пиар на осъдената за корупция кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, определи процеса като „безпрецедентен натиск“ срещу жена, която е работила в АЕЦ „Козлодуй“ като медицинска сестра.