Александър Иванов: Отлагането на избора на шеф на БНБ няма довод

0
102
Александър Иванов

На коалиционен съвет темата е обсъждана и изводът е бил – по-добре да имаме единна кандидатура, защото иначе ще зависим от ДПС и ГЕРБ, посочи Йордан Цонев

Отлагането на избора на шеф на БНБ няма довод, а проектът на процедура за избора му е същият, по който е избиран и настоящият председател на БНБ, чийто мандат изтече, заяви в пленарната зала депутатът Александър Иванов от ГЕРБ-СДС. Той се обърна към председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров, който поиска прекалено дълъг срок от 20 дни за предложения по проекта, като подчерта, че в два предишни парламента изборът на гуверньор е бил отложен, защото не е имало парламентарно мнозинство, съобщава Tribune.

„Сега е моментът да изберем управител на БНБ, защото тече процесът по присъединяването на страната към еврозоната. За мен отлагането няма довод. Грозно звучи оправданието на управляващата коалиция с войната в Украйна. 3 от 4-те партии в коалицията, представени на комисия по бюджет и финанси, подкрепиха срока за предложения да е 7 дни. Войната не променя моралните висоти и ценз на кандидатите за председател на БНБ“, категоричен бе депутатът от ГЕРБ-СДС.

Колегата му Радослав Чолаков направи уговорката, че ако допълнителното време за обсъждане на кандидатите за управител на БНБ не бъде използвано, за да се чуе и мнението на опозицията, то той е склонен да подкрепи по-дълъг срок от 20 дни за дискусии. Това изненада депутатите от ГЕРБ и Николина Ангелкова заяви, че поисканото време от 20 дни за обсъждане на кандидатурите ще бъде използвано от мнозинството, за да се наложи една или друга кандидатура.

Идеята за поискания по-дълъг срок от управляващите бе разкрита от Йордан Цонев от ДПС. „На коалиционен съвет темата е обсъждана и изводът е бил – по-добре да имаме единна кандидатура, защото иначе ще зависим от ДПС и ГЕРБ“, посочи Цонев.