„Алфа Рисърч“: 60% имат негативно отношение към управляващата коалиция

0
114
Снимка: кадър

За 32% от хората партиите няма да постигнат единодушие по който и да е от важните въпроси

Привържениците на ИТН по-скоро не харесват коалицията. А най-трудните въпроси, около които едва ли ще се постигне съгласие, са даването на оръжия за Украйна и ветото за Република Северна Македония.

Такива са нагласите, уловени от експресно проучване на „Алфа рисърч“ сред 500 души за предаването „Референдум“ на БНТ.

Данните сочат още, че почти 60% от анкетираните определят отношението си към управляващата коалиция като по-скоро негативно. За 67% напрежението между коалиционните партньори е резултат от безпринципни договорки за постовете.

Сред симпатизантите на четирите партии най-висока оценка за коалицията дават тези на „Продължаваме промяната“ – 88,5%, следвани от „Демократична България“ – 73,4 на сто. Мненията на социалистите са изравнени. Над 58% от привържениците на „Има такъв народ“ обаче изразяват неодобрение към управлението.

Според най-много от анкетираните – 42.2%, коалицията ще постигне съгласие за промените в Закона за здравето във връзка с въвеждането на нови епидемични мерки. Близо една трета смятат, че съгласие ще има и за нов управител на БНБ.

По-малко предполагат, че ще се стигне до обединяване в коалицията около смяната на министъра на културата.

Днес се обявени протести на пътищари. 36,9 на сто от анкетираните са на мнение, че въпросът ще се реши.

Едва 20% смятат, че четирите партии ще постигнат съгласие за предоставяне на военна помощ за Украйна. Само ПП и ДБ категорично се обявиха „за“, докато лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова заяви, че няма да се подпише под документ за изпращане на оръжие, ако такъв бъде приет от НС.

Според 25,6% от анкетираните управляващата коалиция ще се съгласи да отпадне ветото за начало на преговори на Северна Македония с ЕС.

За 32%, или близо една трета, партиите няма да постигнат единодушие по който и да е от тези въпроси.