Очаквано правителството оцеля, за вота на недоверие гласуваха само БСП, ИТН и „Възраждане“

0
25
Снимка: НС

Балабанов поиска Кирил Петков и Христо Иванов да го гледат в очите и да се покаят, че управляват с ГЕРБ и ДПС

Очаквано правителството оцеля при гласуването на вота на недоверие днес в парламента. „За“ гласуваха от БСП, ИТН, и „Възраждане“, а ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС бяха „против“.

Заради провал в енергийната политика „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ” внесоха 72 подписа с искане за вот на недоверие. За да падне правителството обаче, са необходими 121 гласа в пленарна зала.

Още вчера лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че ако този вот не мине, ще започне да събира подписи за нов вот, този път заради провал в националната сигурнос, припомня „24 часа“.

По предложение на БСП гласуването се излъчваше на живо по БНТ1 и БНР. Освен това от левицата поискаха гласуването да се прави със ставане от място и поименно, но това не събра подкрепа.

Вчера депутатите на свикано извънредно заседание отделиха 4 часа за дебати. По време на изказванията се използваха цветущи изрази, епитети и обвинения кой е по-виновен за състоянието на сектора.

От БСП обясниха, че днес да гласували „за“ падане на правителството, защото то системно унищожавало енергетиката с ударни темпове. „Обричате ни да загубим енергийната си независимост, завинаги“, заяви Георги Гьоков от БСП.

От „Възраждане“ изброиха няколко неща, заради които този кабинет бил вреден. Първо заради пътната карта за климатична неутралност, която обричала въглищните ни централи, както и хората, които работят там. Обещанията за предоговаряне на плана за възстановяване също не се случили.

Трето, заради проекта АЕЦ „Белене“, който нямало да се случи и подаряването на цялата апаратура за жълти стотинки. Четвъртата причина била прекратяването на концесията на пристанище „Росенец“.

Думата за обяснение на вота от ИТН взе Станислав Балабанов.

„Ще ме погледнете ли в очите г-н Кирил Петков, искам да задам един въпрос? Как се чувствате днес, след като Бойко Борисов и Делян Пеевски ви подкрепиха? Как се чувствате, че лидерът на партията, която арестувахте, ви спаси? Христо Иванов погледнете ме и вие – разбрахте ли дългата ръка на ДПС къде ви погали? Как се чувствате?“, настоятелно питаше Балабанов.

„Вие от ПП-ДБ доказахте, че извършихте най-унизителното и най-срамното действие срещу българските граждани – управлявате с най-голямото зло“, завърши той.

Шефът на НС Росен Желязков иронично се обърна към него, като му каза, че в един момент речта му изглеждала сякаш ще запее българския вариант на една песен на Деспина Ванди (гръцка певица – бел. ред.)./24 часа