Правителството планира кризисна семейна помощ, ако училищата останат затворени

0
29
Деница Сачева Снимка: Канал 3

Наблюдава се непрекъснато намаляващ брой на регистрирани в бюрата по труда, твърди министър Сачева

Министерството на труда и социалната политика готви кризисна семейна помощ, ако училищата останат затворени и през следващата учебна година. Това обяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Тогава със сигурност ще трябва да подкрепим семействата, защото те вече са изчерпали своите възможности както за платен, така и за неплатен отпуск, вероятно и своите спестявания. Не бих искала да бързам с анонса, но ако се наложи да се затварят училища и детски градини отново през есента, тогава ще предложим конкретна месечна помощ за семействата с деца, които да могат да се подкрепят за толкова месеци, за колкото е необходимо да се затварят училища и детски градини. Пак казвам, ако това се наложи“, посочи още Сачева.

Предвидената 3-месечна помощ по 50 лв. за пенсионерите при необходимост ще бъде удължена, ако има тежка здравна криза и допълнителни ограничителни мерки.

Наблюдава се непрекъснато намаляващ брой на регистрирани в бюрата по труда, отбеляза още министър Сачева и посочи какви са мерките срещу безработицата.

Относно основните критика към обявените мерки – повече социални, които нямат общо с коронакризата, по-малко, насочени към бизнеса и към работещите, министър Сачева коментира:

“На първо място това, което се прави, е всъщност за всички структури, които са свързани именно с овладяване на коронакризата и с работа на първа линия, говорим за хората от системата на здравеопазването, от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, която подпомага именно бизнеса в момента, защото има най-много работа по мярката 60 на 40, Главна инспекция по труда, която се грижи за безопасните и здравословни условия на труд“, каза министър Сачева