Американските войски напуснаха Афганистан

0
25
Летището в Кабул Снимка: туитър

Последният самолет излетя минута преди полунощ

И последните американски войници напуснаха Афганистан. Последният полет беше осъществен от военния транспортен самолет C-17, който излетя от международното летище „Хамид Карзай“ една минута преди полунощ местно /в Кабул/ време.

На борда се намираха американски военни, техният командир и посланикът на САЩ Рос Уилсън, който остави след себе си затворено посолство.

Това стана след евакуирането на над 123 000 чуждестранни граждани и афганистанци, избягали от ултраконсервативните талибани.

Последният полет се осъществи при строги мерки за сигурност и след две атаки срещу двуседмичната евакуационна операция, извършени от „Ислямска държава”, при едната от които загинаха над 100 души, включително 13 американски войници.

По-рано тази година американският президент Джо Байдън определи като краен срок 31 август за изтегляне на американските сили от Афганистан.

Много от евакуираните афганистанци са работили за американската армия и посолството и други страни от международната коалиция.

Съединените щати отвориха „нова“ глава спрямо Афганистан и преместиха дипломатическите си операции в Катар, заяви държавният секретар Антъни Блинкен, като потвърди ангажимента да САЩ да помогнат на всеки американец, който иска да напусне изтощената от войната страна.

Президентът Джо Байдън обяви, че ще се обърне към нацията днес по повод окончателното излизане на САЩ от Афганистан след 20 -годишна война срещу талибаните.

Американските войски оглавиха коалицията на НАТО, за да отстранят талибаните от власт през 2001 г. след атаките на 11 септември 2001 г. срещу САЩ, извършени от Ал-Кайда, базирана в Афганистан и защитавана от талибаните.

В Кабул проехтяха множество изстрели във въздуха, след като американските военни потвърдиха, че са напуснали и са сложили край на 20-годишната война.