Андрей Гюров: Дали ИТН са надежден партньор ще проличи по време на актуализацията на бюджета

0
27
Андрей Гюров

Очевидно има напрежение, заяви председателят на ПГ на ПП

„Очевидно има някакво напрежение, след като има напуснали министри. Към момента нямам допълнителна информация, различна от тази, която имате вие. Това, което мога да кажа, е, че поддържаме контакт с останалите коалиционни партньори. Очакваме информация от Министерския съвет и по-късно днес изпълнителният съвет ще излезе с декларация и пресконференция, на която ще можем да отговорим на всички въпроси“.

Това заяви председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров, цитиран от Tribune, по повод излязлата по-рано информация, че министрите на „Има такъв народ“ Гроздан Караджов, Теодора Генчовска и Радостин Василев са напуснали заседанието на правителството след скандал за пари във връзка с актуализацията на бюджета.

Той уточни, че пресконференцията ще бъде в БТА от 16 часа преди коалиционния съвет.

„Както виждате, не ние напуснахме Министерския съвет, не ние имаме претенции за средства, които има или няма в бюджета. Така че трябва да съберем информацията и тогава да можем да ви отговорим“, посочи Гюров.

На въпрос защо проектът за актуализацията на бюджета е бил публикуван, преди да се съберат всички предложения и всеки от коалиционните партньори да даде мнение и не са ли избързали от ПП, Гюров заяви:

„Въпросът е към Министерството на финансите. Знаете, че там има процедура, по която трябва да бъде представен бюджетът, така че да може да бъде обсъждан на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Така че, има процедура, която изисква в един определен момент нещата да се поставят на масата, за да могат да се дискутират и да се върви по процедурния ред. Това е технологическо решение, което не мисля, че може да бъде повод за разлики и спорове по същество на бюджета“.

Попитан дали ИТН са надежден партньор той посочи следното:

„Това ще си проличи сега по време на актуализацията. От наша страна правим всички стъпки и взимаме мерки, така че да тече комуникацията и да можем да вървим напред, защото знаете, че от 1 юли искаме да има увеличение на пенсиите, което изисква един много строг график на протичане на приемането на актуализацията през комисиите и през зала“.

По думите му като цяло макрорамката и основните заявки на коалиционните партньори са били предвидени. „Както знаете, те залегнаха в основата на актуализацията с антикризисните мерки, които бяха приети от коалиционния съвет. Имаше някои недоразумения или висящи въпроси, които се обсъждаха и по тази причина решихме, че ще се опитаме между първо и второ четене допълнителни желания от страна на различните страни да бъдат предвидени в актуализацията“, обясни той бързането с бюджета.

Гюров посочи, че от медиите е разбрал, че ИТН имат заявки за допълнителни средства за МРРБ и за увеличение на заплатите във външно министерство. По думите му това е обсъждано още при приемането на бюджета и е залегнало в коалиционното споразумение.

„Там съвсем ясно е казано, че увеличение на заплатите става след промени на структурни правилници и оптимизиране на състава и дейността на отделните министерства. В бюджета, в сегашното му състояние има близо 300 млн. лв., които са предвидени за тези административни реформи. Министерствата трябва да си свършат работата, за да бъдат освободени тези средства и да отидат за увеличение на заплатите, където е оптимизирана дейността“, подчерта председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“.

Той отбеляза, че не липсват и 3 млрд. лв. за МРРБ.

По думите му общините са останали доволни от бюджета за тази година, както с увеличение на субсидията, така и на целевата помощ за капиталови разходи.

„За регионалното развитие в предишните години са разходвани около 1-1,3 млрд., а за тази година са предвидени над 3 млрд. Това е изключително сериозна сума, която е заделена“, посочи Гюров.

„Става въпрос за средства, които вече са заложени в бюджета и са на разположение на МРРБ“, каза още той.

Андрей Гюров изрази надежда, че няма да има проблем с актуализацията.