Избирателите на ИТН масово и гневно напускали партията, твърди политологът Евгений Дайнов

0
439
Сергей Станишев и Евгений Дайнов

Причината – всички партии на протеста, се оказа, че могат да вдигат бунтове, но не могат да поемат управлението на страната

Политологът проф. Евгений Дайнов заяви пред БНР, че наблюдава масивен, гневен отлив на избиратели от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

„Хората, които гласуваха за него с идеята да бъде прекратено властването на ГЕРБ и да се излъчи прилично правителство в много големи количества напускат тази партия като гласоподаватели и изобщо не съм изненадан. Процесът започна преди две-три седмици и той тепърва ще се разгръща“, каза експертът.

Той не е изненадан от това, че подкрепата за ИТН спада драстично. Причината – всички партии, които заявиха, че са на протеста, се оказа, че могат да вдигат бунтове, но не могат да поемат управлението на страната, което работи за основните играчи на статуквото, което е един политически опасен момент, според Дайнов.

И трите партии, особено ИТН трябва да си помислят много сериозно какво правят, защото отливът ще продължи, но той удря и по другите партии.

Професорът изрази учудване, защото третият мандат е бил даден на БСП, а общественото очакване е било той да отидел в „Изправи се. БГ. Ние идваме“.

По думите му парламентът е уязвен вече няколко месеца подред, защото не е способен да излъчи изпълнителна власт.

„Изпълнителната власт я излъчва президентът. Реално погледнато власт изтича от парламента и от парламентаризма и отива при президента“, допълни Дайнов.