„Сова Харис“: ГЕРБ остава първа политическа сила с 22.6%, втори са ИТН с 22.1%

0
148
Снимка: Сова Харис

Седем партии влизат в парламента според проучването

Само няколко дни преди изборите, проучване на „Сова Харис“, проведено по поръчка на Dir.bg показва, че ГЕРБ остава първа политическа с 22.6%, втори са ИТН с 22.1%.

Данните показват, че няма съществени промени в нагласите на хората. Би трябвало да очакваме ниво на активност, близко до полученото на 4 април, а именно около 3 300 000 гласували българи.

По време на предишния вот епидемията от COVID-19 имаше пикови стойности. Това предопредели значителна част от най-възрастните избиратели да проявят предпазливост, въздържайки се от участие в изборния процес. Тези опасения сега не съществуват и това е предпоставка за увеличение на активността.

Към момента обстановката е лятна и хората са по-активни. Противоепидемичните мерки все още задържат хората по местоживеене. Ваканцуващите са относително малко. Това също по-скоро благоприятства увеличението на активността.

Има предварителни индикации, че възрастните избиратели (на възраст 70+) и функционално неграмотни групи трябва да преодолеят психологическа бариера при контакта с машините за гласуване. Този ефект ще доведе до отлив на гласоподаватели.

При възпроизвеждане на активността от 4 април, резултатите ще се доближат в голяма степен до регистрираните тогава. Данните показват, че трябва да очакваме структурата на политическата конфигурация да бъде близка до тази на 45-ото Народно събрание.

Регистрира се известно повишение на подкрепата за БСП, ДПС и Демократична България. „Изправи се! Мутри вън!“ са на надеждна дистанция над прага за участие в бъдещия парламент. Новото е всъщност добре познато старо – обединението на патриотичните формации събира достатъчно подкрепа за преодоляване на 4%-та бариера. Резултатите от проучването показват, че никоя от останалите партии не се доближава до възможността за преодоляване на 4-процентовия праг. Следващият парламент най-вероятно ще бъде съставен от 7 формации.

По въпроса дали парламентарните избори ще излъчат стабилно управление, общественото мнение е силно разделено. Около една трета от гласоподавателите са оптимисти, почти толкова са скептиците и тези, които не могат да преценят. Сигурно е обаче, че ако и този път не се сформира правителство, разочарованието от новите формации ще добие значителни размери.

Проучването е направено в периода 2-6 юли 2021 г. 1000 български граждани са дали отговорите си по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.