Андрей Ковачев: Русия извърши хибридна операция срещу добива на шистов газ у нас

0
214
Андрей Ковачев

Купуването на газ пак от Русия, но чрез посредници не носи различен резултат, така пак се финансират, посочи евродепутатът

Отвратително е в ЕС да има разнопосочни сигнали – ясно да се заяви дали се нарушават санкциите, като се плаща за газ в рубли на Русия. Трябва да се намалят бързо доставките на петрол и руски газ, ако искаме да има ефект от санкциите. Това каза за предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS евродепутатът Андрей Ковачев.

ЕС загуби много време – „Набуку“ и „Набуку запад“ бяха проектите за енергийна независимост, но бяха проспани. Европейските държави говореха за диверсификация, но тя не се случи. Германия носи голяма вина за това.

„Трябва да се кажат количествата, редовността и цената. Алтернативните източници трябва да са неруски. Купуването пак от Русия, но чрез посредници не носи различен резултат, така пак се финансират. Русия извърши хибридна операция срещу добива на шистов газ у нас. Има много частни компании на пазара на петрол освен „Лукойл“, а те са могли да се подготвят за тази ситуация“, каза още Андрей Ковачев.