Ангел Джамбазки: Редно е премиерът да обясни ясно, категорично и без заобикалки променя ли се позицията за Северна Македония

0
354
Ангел Джамбазки Снимка: 24 часа

Новият министър-председател на страната влезе в заглавията със смущаващото изявление

Ангел Джамбазки, фейсбук

България е с ново правителство. Не измина и ден и вече имаме доста притеснителни заявки. Новият министър-председател на страната влезе в заглавията със смущаващото изявление, че София ще прекрати възпрепятстването на опита на Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз.

Спекулациите и интерпретациите по темата с въпросното заглавие циркулират навсякъде, затова е редно премиерът да обясни ясно, точно и категорично, без заобикалки, какво точно има предвид и дали новото правителство смята да налага някаква промяна в българската позиция. И, разбира се, да понесе цялата отговорност за думите и действията си по отношение на двустранните отношения със Северна Македония.

Да, България е най-големият привърженик на интеграцията на Република Северна Македония. В това спор няма. Но, за да продължи напред, страната трябва да изпълни точките от Договора за приятелство и да се отърве от цялото си болшевишко наследство. И това трябва да бъде казано без заобикалки и политическа коректност от новото правителство. Българските граждани са категорични по темата, защото според последното социологическо проучване за 71% от тях най-важно е уреждането на отношенията на България с Република Северна Македония, а не дали Скопие ще стане член на Европейския съюз.

Новият премиер даде заявка, че ще бъде близо до хората и ще чува техния глас. Сега има възможност да докаже това като се вслуша в хилядите хора с българско самосъзнание в Северна Македония, които всекидневно са подлагани на системен тормоз и брутални издевателства. Може също така да се запознае с македонските учебници, чието фалшиво съдържание е поредният пример за подигравка към страната ни, или просто да проведе разговор с част от българските учени в смесената историческа комисия. Вероятно, ако направи всичко това, анализите, на които са го учили в Харвард, ще премахнат всяко едно колебание относно българската позиция за Северна Македония.

#Македония е #България