Ангелов отмени ограничението за празненства до 15 човека

0
23
Снимка: архив

Вече са издадени 96 000 електронни рецепти

Отпада ограничението за тържества до 15 човека, стана ясно на брифинг от здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов. Заповедта, която ги ограничаваше, е отменена от вчера.

Скоро ще стигнем 1 милион ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона защитени хора, каза още той, цитиран от „Дарикнюз“.

„През последната седмица се случиха две много важни неща. Първото е, че България беше извадена от института „Роберт Кох“ от високорисковите зони и вече сме само рискова зона. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. На всички българи, на вас журналистите, на които благодаря за всичко това, което правихте през тази една година и информирахте обществото. Второто важно нещо се случи вчера – имаме над 32 000 ваксинирани за един ден. Казах, че целта, която преследваме и можем да постигнем през май е 50 000 ваксинирани на ден“, допълни той.

България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост от коронавирус и на второ по смъртност. Съдейки по числата за развитието на епидемията за последното денонощие, ситуацията е изключително добра, каза още Ангелов. Само в областите Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен има повече пациенти, в останалите области намаляват хоспитализираните в лечебни заведения.

Първи резултати от изпитванията на ваксини при деца над 12 години се очакват през юни. Ако резултатите са положителни, то още в средата на следващия месец може да започне и ваксинацията на тази възрастова група.

Ангелов отчете, че вече са издадени 96 000 електронни рецепти. Ако искаме пълноценно пациентско досие, то трябва да се пълни с информация. Част от нея са лекарствата и направленията.