Артисти, музиканти и дейци на културата излизат на протест срещу бюджета на Асен Василев

0
56
Артистите и музикантите излизат на протест срещу Асен Василев.

Той ще е пред Министерство на културата под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“

Артисти, дейци на културата и музиканти излизат утре на протест срещу бюджета на Асен Василев. Протестът е под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“ и ще се проведе под прозорците на Министерство на културата. Това стана ясно от пост на актрисата Стефания Колева във фейсбук. Ето какво пише тя:

ПРОТЕСТ!

6 декември, 12:00 часа пред Министерството на културата

НАРОД БЕЗ КУЛТУРА Е НАРОД БЕЗ БЪДЕЩЕ!

След протестите на 1-и ноември 2023 година в национален ефир министърът на финансите обеща повишение на бюджета за култура с 50 процента. Няколко дни по-късно това се оказа поредната лъжа. Този бюджет е само видимата част от айсберга, в който нашето общество е напът да катастрофира. Години наред ние – творците от сценичните изкуства – работехме, без да протестираме. В резултат на това стигнахме до ситуация, която може да се определи единствено като унизителна.

И тъй като политиците и финансистите вярват основно на цифри, ще говорим на техния език: заплати в сектора –много по-близки до минималните, отколкото до средните за страната. Водени от убеждението, че правото на култура е основно човешко право, така както и правото на достойнство, ние заявяваме категорично, че порочният цикъл от неадекватни политики, свързани със системно недофинансиране на културата в България, трябва незабавно да бъде прекъснат. Защото народ без култура е народ без бъдеще!

Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Съюзът на артистите в

България (САБ), заедно с Независима синдикална федерация (НСФ) „Култура“ към КНСБ и Национална федерация (НФ) „Култура“ към КТ „Подкрепа“ организират протест под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“ на 6 декември 2023 година. Начало: 12:00 часа пред Министерството на културата.

Основни искания:

1. Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.

2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.

3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори.