Асен Василев агитирал американци да купят „Лукойл Нефтохим“

0
53
Асен Василев и Амос Хохстийн, заместник-помощник на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите, са обсъдили енергийни теми. Снимка: МФ

Финансовият министър се е срещнал с чиновници в правителството на САЩ

„Икономическото и енергийното сътрудничество бяха акцент в ключови срещи на министър Асен Василев в САЩ“, съобщи днес пресцентърът на МФ.

Финансовият ни министър е разговарял с Амос Хохстийн, заместник-помощник на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите. Сред обсъжданите теми са били „възможностите за намаляване на зависимостта от руски газ и петрол в региона на Балканите и необходимостта от намиране на стратегически купувач за бургаската рафинерия „Лукойл“. Василев и Хохстийн са разговаряли за енергийната свързаност по оста Север-Юг между Гърция, България и Румъния.

Още преди месеци Асен Василев обяви, че руският собственик на петролната рафинерия в Бургас иска да продаде активите си в България. И не скри, че правителството прави всичко възможно да „улесни“ „ЛУКойл“ в това намерение, както и че се надява на западни инвеститори. Руската компания потвърди, макар и с неохота, че наистина преосмисля оставането си в България, но подчерта, че не е упълномощавала трети лица да търсят купувачи и че тепърва ще си наеме консултанти за проучване и евентуална сделка.

Междувременно енергийни експерти предупредиха, че има риск за привидна продажба, чрез която „Лукойл“ всъщност ще запази влиянието си на българския пазар. Те са категорични, че ще е по-добре новият инвеститор да е компания от САЩ или от страна от ЕС, отколкото от Казахстан или Азербайджан, които имат твърде крепки връзки с руските енергийни гиганти.

Българският министър на финансите е разговарял във вторник и със заместник-секретаря по финансите на САЩ Уоли Адейемо по „важни теми от икономическия дневен ред на Европа и САЩ и възможностите за взаимно сътрудничество и подкрепа“. В срещата са участвали още Анна Морис, и.д. помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма, и Брайън Макколи, заместник помощник-секретар за Европа и Евразия, посочват от МФ.

Във Вашингтон Асен Василев е имал и среща с Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд. Основата тема е била готовността на България за присъединяване към еврозоната.

Финансовият министър е подчертал, че по нисък дълг – 22% спрямо БВП, България е втора в ЕС, бюджетният дефицит е под 3% и единственият числов критерий, който страната ни още не изпълнява, е инфлационният. Василев е запознал Кристалина Георгиева с мерките, предприети от правителството, за ограничаване на ръста на цените и е уверил, че целевата дата за въвеждане на еврото остава 1 януари 2025 г.