Асен Василев дал само „технически бележки“ по скандалния български вариант на „Магнитски“

0
126
Асен Василев Снимка: Трибюн

Министерството на правосъдието подготвило 2-3 варианта на законопроекта, определен от почти всички партии като „фашистки“

Има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, Министерство на финансите, МВнР, ДАНС и редица институции. Когато излезе първият списък „Магнитски“, имахме дупка в законодателството и нямаше как да защитим адекватно държавните фирми и институции. Поехме ангажимент тази празнота да бъде запълнена, коментира след заседанието на МС вицепремиерът Асен Василев по повод скандалния законопроект, станал известен като българския вариант на закона „Магнитски“.

Днес мнозина политици в парламента, включително от управляващата коалиция, го определиха като „фашистки“, противоречащ на конституцията и нарушаващ човешките права.

„Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и икономиката от зараза от допълнителните санкции, този проблем трябва да бъде овладян“, категоричен беше Василев. По думите му правосъдното министерство е предоставило два или три работни варианта за законопроекта, а той е дал „технически бележки как да се случва процесът“. „Как ще бъде облечено законодателно това, което ние сме подали, естествено е работа на правосъдното министерство“, уточни финансист номер 1.

Тепърва предстои обществено обсъждане на окончателният законопроект, след което той ще мине през МС и едва тогава ще влезе в парламента, припомни Василев процедурата. И беше категоричен, че всички решения ще подлежат на обжалване и съдебен контрол.

„Магнитски не е единственият санкционен списък. Има такива списъци на ЕС, има и на Великобритания. Когато има опасност за нашата система и санкциите се налагат по системата SWIFT, тогава примерно банкови и държавни институции не могат да оперират на световните пазари. Това са изключително тежки последствия. В такива случаи ще се задейства законът, не по еднолична преценка на някой. Това ще става по решение на групата, в която влизат МФ, ДАНС, правосъдното министерство и др. институции. Те ще преценяват доколко лицето представлява опасност за българската икономическа система“, обясни вицепремиерът.