Асен Василев щял да дава пари само за произведени самолети

0
125
Асен Василев

Министърът визира поръчаните американски изтребители F-16

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, че допълнителни средства за отбрана няма да се предвидят в бюджета, без да има готови проекти. „Няма да даваме пари за самолети на хартия“, категоричен бе той, визирайки поръчаните американски самолети F-16, блок 70.

Коментарът му идва по повод сутрешния брифинг на ГЕРБ, които заявиха, че биха подкрепили форсмажорно харчене в бюджета за отбрана при няколко условия. Изказването беше направено и малко след приключена визита на вицепремиера в САЩ.

По-рано днес бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призова седемте точки, приети в последния КСНС за отбраната, да се подплатят с реални суми в бюджет 2022.

„Има приета програма как да започнем да отделяме по 2% от БВП за отбрана в следващите 2 или 3 години. Този план се изпълнява. В момента сме малко над предвиденото за тази година. Ако Министерството на отбраната има готови проекти, които не са на хартия, трябва да бъдат разгледани от комисията в парламента и да бъде обсъдено доколко повишават боеспособността на армията, доколко са целесъобразни. След това трябва да се търсят начини за финансирането им“, допълни Василев.

„Докато няма предоставени такива проекти, да си говорим просто „ето една торба пари за отбраната“, няма да стане“, подчерта Василев.