Атанас Славов от ДБ се изказва неподготвен за спецправосъдието

0
207
Атанас Славов

Отваряте духа от бутилката и нямате представа за делата в спецправосъдието, коментира магистрат

„Това не е съдебна реформа, защото вие връщате добре познатото старо и не давайте пример със съда по правата на човека, защото там делата са за забавено правосъдие“, заяви депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева по време на заседание на правната комисия. Днес депутатите от управляващата коалиция искат да закрият и на второто четене спецправосъдието у нас.

Каназирева допълни, че проблемите за бавното правосъдие не зависят от спецправосъдието, защото той е и същият и за общите съдилища.

„Ако мислите, че те работят по друг НПК, явно съм пропуснала нещо. Но не може да твърдите, че по-бързо и по-справедливо ще бъдат решенията в общите съдилища, отколкото в спецсъда. Всеки един колега юрист признава, че това е проблем на процесуалното ни право, а не на съда. Ако искате съдебна реформа, такава каквато очаква обществото, се насочете в друга материя и други предложения за промени в процесуалното право“, обяви още Каназирева.

Атанас Славов от ДБ на свой ред поиска даму посочат едно ключово дело, което да е приключило в разумен срок в спецсъда.

Това предизвика бурна реакция от страна на магистратите. Съдия обяви, че въпросът е теоритичен и не питат практиците. Магистратът допълни, че в залата има хора, които днес са от другата страна, но са били в залата от 9:00 часа сутринта и са държали пледоарии в 3:00 часа през нощта. Включително е имало заседания в събота и това са проверими неща заяви той и допълни, че в другите съдилища има дела, които се насрочват веднъж в годината.

Съдията подчерта, че в продължение на 10 години са се обучавали в спецправосъдие и създаденият ресурс не е създаден за една година.

„Не знам каква е тази реформа, когато изхвърлиш професионалистите от системата. Ценко Чоков с хилядите циркове и линейки, как се организира такова заседание, ако присъствахте на едно, щяхте да знаете. Провеждала съм дела в болничната стая на този човек и в Галиче не можеше да се проведе дело. Колко защитени свидетели имаше… Вие нямате представа какво ще отворите и кой дух от бутилката ще излезе. За мен да отида в друг съд ще бъде почивна станция. Не знам кой нещастен човек ще се справи с всичко това“, обяви съдията.

Славов се опита да се оправдае, че не казал бавност за спецправосъдието, а като цяло за механизма. Критиката му не била към съдиите и не можело да се прави преглед на отделни дела. Проблемът на спецправосъдието според него бил сериозен и виновна била прокуратурата, която задържала лицата.