Видинската община Грамада се оказа отново „крепост“ на ПП-ДБ, коалицията печели изборите там с мнозинство

0
458
Любен Иванов

Причината е проста-водачът на листата от ДБ е местен олигарх, ексшеф на охранителна фирма, взела над 700 000 лева от община Видин за охрана

Община Грамада, Видинско, прочула се на изборите на 2 октомври 2022 година като „бастионът“ на „Демократична България“ и единствена където ДБ спечели, отново е такава и на тези избори, показва справка в регистрите на ЦИК за вота в неделя. По документи в град Грамада живеят 1200 души.

На изборите през октомври м.г. в града гласуваха в трите секции общо 437 души, от които 149 бяха избрали „Демократична България“, като ДБ спечелиха изборите там. Масово е гласувано с преференции за Любен Иванов, който бе лидер на видинската листа, но не успя да стане депутат.

Сега тази грешка е поправена и Иванов става депутат, като водач на общата листа на ДБ-ПП. И той е най обичан в Грамада, където масово са гласували за него с преференции, ти да видиш.

ПП-ДБ бият безапелационно в трите секции и шестте села на общината. От общо 496 гласували, коалицията получава 261 гласа. Като само в една секция, в село Мълчана лъка, ПП-ДБ са с равни гласове с БСП по 9.

И на предните избори мнозина се питаха защо жителите на Грамада изпитват такава любов и вяра в либералните ценности на ДБ? Или може би са фенове на съдебната реформа?

Обяснението е много просто. Водачът на листата на ПП-ДБ Любен Иванов. Той е общински съветник във Видин, назначен за областен управител от правителството на Кирил Петков. Адвокат. Но преди това собственик на охранителна фирма „Марс“, която сега се управлява от съпругата му Ваня Иванова и сестра му Деница Любенова. Според публикация на вестник „Конкурент“ Иванов е местен олигарх, получил от община Видин над 740 000 лева по договори за охрана на селата, докато е общински съветник. Според медията те са били фиктивни.

Деница Любенова, сестрата на Иванов, е видна защитничка на гейове и лесбийки и борец за утвърждаване на третия пол и на Истанбулската конвенция. Отначало, Любен Иванов придобива акри земя, на стойност стотици хиляди, като той също така купува апартаменти на подозрително ниска цена. След като става общински съветник прехвърля всичко на съпругата и сестра му, пише „Конкурент“.

Не е лошо МВР на Демерджиев да провери дали голямата любов на община Грамада към ПП-ДБ не се крие в купен или корпоративен вот.

За съжаление на Кирил Петков и Асен Василев Иванов ще е представителят на коалицията в парламента от Видин, защото ренегатът от ИТН Иво Атанасов, преминал в ПП, бе втори в листата и няма как да влезе.