Атанасов готов за мнозинство с ГЕРБ и премиер с профила на Кристалина Георгиева

0
80
Атанас Атанасов разговаря с Делян Пеевски в парламента. Снимка: фейсбук

Необходим е разумен компромис за създаване на редовно правителство, казва съпредседателят на ПП/ДБ

„Смятам, че в ГЕРБ осъзнават нуждата от създаване на редовна власт. Необходим е разумен компромис за създаване на редовно правителство“, заяви пред БТВ лидерът на ДСБ и съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

По думите му ПП-ДБ няма да поканят две политически сили за участие в управлението – „Възраждане“ и ДПС-Ново начало, защото си имат принципи.
Атанасов коментира, че има лоши спомени за Ахмед Доган, но пък таи добри чувства към хора, които се отцепиха и сега са около него, а това, което се е случило с Джейхан Ибрямов, е грубо нарушение на Конституцията.

Атанасов каза, че е съобщил след заседанието на КСНС при президента миналата седмица на Бойко Борисов, че след изборите трябва да преговарят.

По повод спекулации в публичното пространство Атанасов заяви, че бъдещият премиер трябва да е „типаж Кристалина Георгиева“ – със сериозен международен опит и авторитет, който да има силата за самостоятелни решение.

„Ако Бойко Борисов иска правителство с ярки политически фигури, да се разбере с Делян Пеевски Слав Трифонов и Кирил Добрев и да отидат на бар“, заяви Атанасов.

„Наложително е след изборите да се създаде мнозинство, което да излъчи правителство. Въртенето на служебната власт не се знае докъде ще ни доведе. Трябва да се излъчи равноотдалечен премиер, да си подбере правителство и този екип да прави политика на база на целите, които мнозинството си е поставило“, коментира той.

„Бойко Борисов не може да стърчи зад Кристалина Георгиева. Би трябвало след изборите, когато има очертано мнозинство, да се започнат преговори. В страната има много авторитетни хора – има хора с дипломатически опит, има хора от съдебната власт, на които им е свършил мандата и имат качества да бъдат самостоятелни. По-важен е планът и желанието на политическите сили да се обединят около него. На КСНС казах на Борисов да обсъждат, да преговарят и като минат изборите трябва да преговаряме. Смятам, че в ГЕРБ осъзнават нуждата от създаване на редовна власт“, заяви още ген. Атанасов.