България и още 5 страни се договориха за изграждане на коридори за военна мобилност

0
131
Снимка: БНТ

Това стана на срещата във Вашингтон

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и колегите му от Гърция, Румъния, Северна Македония, Албания и Италия подписаха писма за намерение за изграждане на хармонизирани коридори за военна мобилност. Това се е случило на срещата на върха на НАТО, посочват от Министерството на отбраната.

Става дума за два коридора – единият е между Италия, Албания, Северна Македония и България в рамките на Паневропейски транспортен коридор № 8, а другият е между Гърция, България и Румъния.

Коридорите ще способстват за повишаване на потенциала на НАТО за възпиране и отбрана, сътрудничеството между страните в областта на военната мобилност, укрепване на транспортната свързаност между тях като основен фактор за стимулиране на икономическото развитие на региона, както и за задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и ЕС, съобщават от военното министерство.

Извън официалната програма на срещата на върха, министрите на отбраната на България и Румъния подписаха още Меморандум за разбирателство относно изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции. Щабът ще осъществява планирането, командването и управлението на Силите за специални операции на Алианса за Черноморския регион. Изграждането на щаба ще допринесе за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Югоизточния фланг на НАТО.

Министър Атанас Запрянов участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министъра на отбраната Аделина Николова като част от българската делегация, ръководена от служебния министър-председател и министър на външните работи на Република България Димитър Главчев.