България няма да изпраща медици и санитари на фронта в Украйна

0
25
Тодор Тагарев КАДЪР: БНТ

Ще подготвяме медицински кадри за украинската армия

България няма да изпраща медици и санитари на фронта в Украйна, но ще подготви и обучи украински санитари в симулационния тренировъчен център на ВМА. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването му пред депутатите в Народното събрание (НС).

Тодор Тагарев заяви също, че 48-ото Народно събрание прие решение за оказване на помощ на Украйна, където е упоменато, че т.4 от решението позволява пребиваването до 60 украински санитари на наша територия за обучение.

„До 15 бойни санитари на Украйна минават обучение с продължителност 10 работни дни в симулационния център на ВМА, който е изграден с финансовата подкрепа на САЩ. Този симулационен център от най-ново поколение се използва както за подготовката на наши санитари, така има и капацитет да поеме обучението на бойните санитари за нуждите на Украйна”, добави Тагарев.

„На този етап България няма да вземе участие в инициативата на ЕС за незабавен трансфер на боеприпаси с калибър 155 милиметра, тъй като не разполага с такива оръдия, но не изключваме възможността Европейската агенция по отбрана да възложи и на български фирми производството на такива боеприпаси. Присъединяването ни към проекта ще създаде благоприятна основа за достъп до финансовите стимули за производителите от държавите-членки, които се предвиждат в обсъждания в момента проект на регламент за създаване на акт за укрепване на производството на боеприпаси. Бюджетът е 500 милиона евро до средата на 2025 година. Тези средства биха могли да бъдат използвани за модернизация, оптимизация и създаване на нови производствени мощности на предприятията от отбранителната ни индустрия. България ще се присъедини към проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси след завършване на процеса на национално съгласуване, приемане на решение на Министерския съвет и подписване на съответното проектно споразумение. В момента се подготвя пакета от документи за Министерски съвет“, добави Тагарев.

„Бюджетът е 500 млн. евро до средата на 2025 г. Тези средства биха могли да бъдат използвани за модернизация, оптимизация и създаване на нови производствени мощности на предприятията от отбранителната ни индустрия. България ще се присъедини след завършване на процеса на национално съгласуване. Подготвя се пакета от документи за МС. С този акт МС ще даде възможност българската индустрия да развие нови мощности с използване на финансиране от Европейския съюз”, заяви Тагарев.

Относно присъединяването на България в организацията на Европейския съюз за осигуряване на един милион боеприпаси и снаряди за Украйна Тодор Тагарев поясни, че по този начин страната ни демонстрира коректна подкрепа спрямо новата секторна политика на ЕС за обществени поръчки в сферата на отбраната.