Комисията по култура към СОС реши алеята пред руското посолство да се казва „Героите на Украйна”

0
447
дипломати
Руското посолство в София

Градинката до посолството ще се казва „Борис Немцов“

Комисията по образование и култура към Столичния общински съвет реши зеленото пространство пред руското посолство в София да се обособи като алея с името „Героите на Украйна”.

Решението е взето с 8 гласа „за”, 3 „против” и един „въздържал се”, пише БНТ. На извънредно заседание по този въпрос общинският съветник от БСП Калоян Паргов постави въпроса дали това е най-удачното място за алея с такова име и дали не е излишна провокация.

Д-р Дамян Георгиев, кметът на район „Изгрев”, където се намира руското посолство, коментира, че до районната администрация стигат сигнали на несъгласни с предложението граждани.

Веселин Калановски от „Демократична България”, който е един от вносителите на предложението, подчерта, че актът на именуване на алеята пред руското посолство, е човешки акт, в който не е важна площта на мястото, а самото място и че предложението за подобна алея в този момент не може да бъде направено на по-подходящо място.

С 9 гласа „за” и 3 „против” комисията прие още една идея – именуване на градинката в близост до руското посолство на името на руския опозиционер Борис Немцов.