България последна по нови коли в ЕС, на 1000 души се падат 4

0
17
Снимка: 24 часа

Цените на новите автомобили в Европа се увеличават, а производители използват фини начини, за да ги повишат

България е на последно място сред страните от ЕС по брой на продадените нови коли на човек от населението през 2021 г. по данни на Европейската асоциация на автомобилните производители /ACEA/. На 1000 души от населението се падат по 4 нови автомобила, закупени през миналата година.

Цените на новите автомобили се увеличават, а производители използват фини начини, за да ги повишат, показват данните от ново проучване на автомобилния пазар в Европа, пише в анализ БТА.

Всеки, който планира да си купи нова кола в сегашния период на икономическа несигурност, трябва да се подготви за непредвидени разходи, прогнозират авторите на проучване, направено под ръководството на германския автомобилен експерт Фердинанд Дюденхофер.

Немалко потенциални купувачи са били информирани, че трябва да са готови да платят повече за новите автомобили, които възнамеряват да закупят, пише ДПА.

„Фиат“ (Fiat) и Бе Ем Ве (BMW) например спряха продажбите на евтини базови варианти на популярните си модели“, разкрива Дюденхофер.

„Най-продаваният модел на „Мерцедес-Бенц“ (Mercedes-Benz) – GLS SUV, междувременно поскъпна с 10 процента“, допълва автомобилният експерт.

В същото време европейски автомобилостроители премахват всяка възможна отстъпка, от която купувачите на нови коли можеха да се възползват при покупка онлайн. Повишиха се и цените, които плащат ползвателите на нови автомобили, взети на лизинг.

Много автомобилни компании влагат повече ресурси в производството на луксозни коли, тъй като маржовете на печалба при продажбата им са по-големи в сравнение с тези при компактните модели.

По време на кризата с доставките на електронни чипове редица компании решиха да вложат по-голяма част от ограничените количества компоненти, с които разполагат, в производството на луксозни автомобили, защото „от тях се правят добри пари“, отбелязва ДПА.

„За момента, производителите все още могат да изпълнят многбройните поръчки за по-малки и по-евтини коли, които са получили. Но тази картина скоро ще се промени, ако в допълнение към нарастващите цени на автомобилите, нараснат и лихвите по кредитите, а с тях и рискът от повишаване на необслужваните потребителски заеми“, смята експертът Фердинанд Дюденхофер.