България продължава да отстъпва в класацията по демократичност

0
73
Снимка: архив

Страната ни вече е на 53-о място в проучването на организацията „Индекс за демокрацията“

Световната демокрация е продължила да запада стремглаво, сочи последното издание на организацията „Индекс за демокрацията“ (EIU) за 2021 година, публикувано от сп. „The Economist”. Ежегодното проучване, което оценява състоянието на демокрацията в 167 държави въз основа на пет показателя – изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, демократична политическа култура и граждански свободи – установява, че повече от една трета от населението на света живее под авторитарно управление, а едва 6,4 % се радват на пълна демокрация.

България отстъпва с още един пункт в класацията и вече е на 53-ата позиция. За сравнение преди пандемията през 2019 бяхме 46-ти, а миналата година – 52-ри.

Индексът, с който е оценена България, е 6.64 – най-ниският ни от създаването на класацията през 2006 година. В последните 2 години трендът е почти навсякъде в света е надолу, поради тежките рестрикции заради коронавируса. Това не е приложимо в България, която, с изключение на началото на пандемията, не е затваряна и подлагана на тежки локдауни.

Най-тежка продължава да бъде оценката за политическата култура на българите – едва 4.38.

Резултатите на България, Унгария и Полша намаляват леко, се уточнява от авторите на изследването. България изостава по линия на функциониране на правителството, тъй като страната проведе три избора на парламент, за да преодолее политическата парализа и беше управлявана основно от неизбрани длъжностни лица.

В класацията страната ни се нарежда в група с индекси между 6.50 и 7, в която преди нас са Индия, Бразилия, Панама, Суринам, Аржентина, Полша и Индонезия. След нас остават Филипините, Намибия, Хърватия, Гана и Унгария.

От съседите ни след нас са Румъния (61 място), Сърбия (63), РС Македония (73) и Турция (103). Гърция е с 19 места пред България и заема 34 позиция.

Добрата новина за нашия регион е, че цели 3 страни успяват да направят сериозен скок и да преминат от категория „хибриден режим“ в по-високия – „дефектна демокрация“. Това са РС Македония, Черна гора и Молдова.

Скандинавските страни продължават да доминират в челото на класацията, а три азиатски държави заемат последните места: Северна Корея беше изместена от дъното на класацията за първи път поради преврата в Мианмар и завръщането на талибаните в Афганистан.