България заклейми ликвидирането на „Мемориал“, но така, че никой да не го види

0
418
Министерството на външните работи

Само 12 души са харесали туита на английски език на външно  министерство

Българското Министерство на външните работи заклейми ликвидирането от руския Върховен съд на „Международен мемориал“ – организацията, изучаваща сталинския терор и изобщо репресиите в СССР. Но така, че малко хора да видя реакцията – в туит на английски език, съобщава Клуб Зет.

България се присъединява към Жозеп Борел и осъжда решението на Върховния съд на Русия да ликвидира международната обществена организация „Международен мемориал“, която играе важна роля за съхранението на паметта за политическите репресии и нарушаването на правата на човека, гласи преводът на съобщението.

Туитът е споделен само два пъти и е харесан 12 пъти.

Преди дни съдът в Петрозаводск – столицата на руската авнотомна република Карелия, увеличи от 13 на 15 години лагер присъдата на историка Юрий Дмитриев. Той е председател на клона на „Мемориал“ в Карелия и се прочу с това, че разкри масови гробове на над 7000 души в местността Сандармох. Сред убитите там са най-малко 4-ма българи. Дмитриев бе осъден по скалъпени обвинения в педофилия.

Пълното име на организацията е Международно историческо-просветителско, благотворително и правозащитно общество „Мемориал“. Създадена е на 28 януари 1989 г., в разгара на предприетата от Михаил Горбачов перестройка. Първи неин председател е знаменитият дисидент академик Андрей Сахаров. Членове са били личности като писателите Анатолий Рибаков и Алес Адамович, поетите Булат Окуджава и Евгений Евтушенко, учените историци Рой Медведев и Юрий Афанасиев, правозащитничката Елена Бонер (съпруга на Андрей Сахаров) и други.

Първоначалната идея на „Мемориал“ е да проучва сталинските репресии. В годините на гласността най-после бе казано всичко или почти всичко за чудовищния им размах и огромното количество жертви, включително тези от чужбина. Сред тези жертви има и десетки, ако не и стотици българи. Това са както етнически българи, обитавали Бесарабия, така и наши сънародници, емигрирали в СССР по политически причини през 20-те и 30-те г. на ХХ век.