Бензинът поскъпнал с 25% от началото на годината

0
30
горива
Снимка: архив

В момента руският суров петрол се продава между 100-110 долара за барел

С 25% е поскъпнал масовият бензин от началото на годината, коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БНТ.

По думите му суровият петрол зависи от войната в Украйна и от санкциите, които ЕС може да наложи върху Русия.

„В момента санкции няма и руският суров петрол се продава между 100-110 долара за барел. Руският суров петрол е по-евтин и към момента е забранен в САЩ и Великобритания“, уточни Делчев. Според него при по-дълга война и нови санкции срещу Русия няма да се питаме откъде ще внасяме суров петрол и горива, а за колко време ще има горива.

„В момента хората зареждат по-малко гориво – за по 20, 30 и 40 лева, докато преди поскъпването на петрола резервоарите на автомобилите се пълнеха с гориво“, изтъкна Делчев. Той посочи, че отстъпките за търговците на дребно са много ниски, докато при по-големите вериги може да се поддържат добри търговски дейности.

„При малките бензиностанции е трудно да се поддържа нормална търговска дейност. Една от мерките за горивото е да се намали ДДС-то, но други държави предприеха други мерки – държавата да субсидира потребителите на горивата“, отбелязва експертът. По негова оценка налагането на тавани върху цените на горивата могат да доведат до диспропорции на пазара и до дефицит.

„В рамките на асоциацията не са коментирани мерки за субсидиране на търговията през държавния бюджет. Въпросът ще се стигне ли до мерки зависи от това дали ще продължи натискът на цените на дребно в бензиностанциите. Ако продължи, тогава държавата трябва да се замисли и да се намеси“, настоя Делчев. Той е на мнение, че няма да има поскъпване на цената на горивата за Великден.