Билетът за автобус поскъпва до 50 на сто

0
98
Снимка: Труд

Превозвачите искат субсидии от хазната, за да няма шоково покачване на цените

Билетът за градските и междуградските автобуси може да поскъпнат с до 50 на сто заради повишаването на цените на горивата. Това заявиха за “Труд” представители на автобусния бранш. От днес, 7 март, билетът за градския транспорт в Благоевград поскъпва с 50% – от 0,80 лв. става 1,20 лв., каза Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Повишения на цените ще има и в други населени места, ако бързо не бъдат осигурени компенсации за превозвачите от държавния бюджет.

Автобусите на градския транспорт в много населени места са на метан или газ. Преди година метанът е струвал 1,34 лв. за кг, а сега цената е 2,85 лв. за кг. Това е увеличение над два пъти, или с над 112%. Дизелът преди година е бил 1,98 лв. за литър, а сега струва средно 2,83 лв.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи са разговаряли с министъра на транспорта Николай Събев и имат неговото одобрение за повишаване на цените, защото бюджетът не може да поеме цялата тази тежест и да компенсира загубите на превозвачите, стана ясно от думите на Магдалена Милтенова. Но ако има субсидии от държавната хазна повишението на цените няма да е шоково.

Законът за обществените поръчки дава възможност договорите да бъдат променени при възникване на обстоятелства, които възложителят не е могъл да предвиди, обясни Милтенова. В тези случаи увеличението на цената не може да надхвърля с повече от 50 на сто стойността на основния договор, допълни тя.

Увеличението на цените в различните населени места ще бъда на база преговори между съответните превозвачи и общинските съвети, каза Магдалена Милтенова. Цената на билета за автобус зависи от много фактори, като например пътникопотока, какво гориво използват автобусите, на какви разстояния пътуват, дали използват услуги на автогара и плащат ли тол такси. Освен горивата са поскъпнали гуми, акумулатори, масла, поддръжка на превозните средства. Трябва да увеличим заплатите на шофьорите, защото няма кой да работи за парите, които им даваме, каза Милтенова.

Поскъпването на билетите за автобус вече е започнало. В Стара Загора още от 1 януари цената е нараснала с 30% – от 1 лв. на 1,30 лв. През януари се обсъждаше и поскъпване на градския транспорт в Бургас, но общинските съветници от ГЕРБ стопираха промяната на цените. С 20% е увеличена цената на междуградската линия Гоце Делчев – София.

Където договорите с превозвачите са направени по начин, който не позволява увеличение на цената, колегите са готови да прекратят договорите и да сключат временни до провеждане на нови процедури, за да могат да увеличат цената на транспортната услуга, заяви Магдалена Милтенова.