Производителите: Хлябът ще поскъпва още

0
53
Снимка: архив

С колко – ще решава всеки производител, казва Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

Хлябът ще поскъпне заради повишаването на цената на газа и брашното, но всеки производител сам ще реши с колко да е повишението. Цените на газа, тока, транспорта и брашното се отразяват по съвсем пазарен механизъм на цената на хляба, каза за “Труд” Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Всичките компоненти, които поскъпват, водят до покачване на стойността на продукцията, допълни тя.

“Не мога да се ангажирам с конкретика за поскъпването на хляба. Колегите разполагат със собствени изчисления, защото всеки хлебопроизводител оперира на определен пазар, има определена цена за суровина, специфични само за него енергийни и транспортни разходи. Някои ползват газ, други ползват само електроенергия. Заплащането на труда е различно, банковите кредити са различни”, каза Марияна Кукушева.

В момента има поскъпване на брашното с между 20 и 40 процента, каза Кукушева. Конкретната цена зависи от конкретния производител на хляб – какви количества купува и каква цена успява да договори. Много е важно и какво е брашното. Колкото е по-бяло е, толкова е по-висока цената, обясни тя.

“Ние сме в много дива конкуренция помежду си и това не позволява да се осъществят желаните увеличения от много производители. Не можем да говорим за шоково увеличение на цената на хляба”, каза Кукушева. Надценките на търговците не са се променили спрямо периода отпреди войната и са около 40% върху доставната цена. Най-накрая върху цената се добавят и 20% ДДС за държавната хазна.