Бивш евродепутат и синдикалист са заподозрените за корупция в Брюксел

0
136
Антонио Панцери СНИМКА: инстаграм

Обслужвали интереси на Катар

Четирима италианци се разследват от белгийските власти за предполагаема корупция, престъпна дейност и пране на пари, съобщи националната телевизия РАИ. Досега са извършени 16 обиска в различни общини на Брюксел в рамките на разследването, започнало през юли 2022 г. РАИ се позовава на местните белгийски медии. Сред задържаните са бившият италиански европарламентарист от Демократическата партия Антонио Панцери, на 67 г., и настоящият генерален секретар на международната организация на синдикатите Лука Визентини, на 53 г. Разследвана е и зам.-председателката на европарламента – гъркинята Ева Каили. В провинция Бергамо са били задържани с европейска заповед за арест съпругата и дъщерята на Панцери.

Според събраните информации от следователите се подозира, че страна от Залива се е опитала да повлияе на икономическите и политическите решения на европарламента. Според „Соар” става въпрос за Катар, където в момента се провежда световното първенство по футбол. Предполага се, че тя плащала големи суми или пък е правила скъпи подаръци на хора на високи политически или стратегически позиции в европарламента. Брюкселските власти открили 500 хил. евро в брой по време на обиска в дома на Панцери.

Според белгийски медии сред арестуваните освен Панцери и Визентини са и директор на фондация и един парламентарен асистент, също от италиански произход. Става въпрос за хора, действащи в сферата на защитата на човешките права. Панцери е президент и на Fight Impunity в Брюксел – асоциация за борба срещу нарушаването на човешките права. Очаква се повече за извършеното от арестуваните да излезе по време на анализирането на информацията от иззетите им телефони при обиските най-вече в домовете на парламентарните сътрудници, свързани с групите на социалисти и демократи, а в един от случаите – и с Европейската народна партия.

Панцери беше дълго време секретар на Камарата на труда в Милано, а от 2004 до 2019 г. беше евродепутат. След това основа въпросната асоциация, чието седалище е в центъра на Брюксел. Съветът на почетните членове на фондацията включва авторитетни личности от най-висок ранг. Сред тях са бившата еврокомисарка Ема Бонино и бившата министърка на външните работи Федерика Могерини.

Социалисти и демократи обявиха, че са решили да спрат членството на Ева Каили от парламентарната си група. Гръцката партия Пасок също обяви преди това, че е изключила Каили от редиците си.

Ева Каили