Бивш заместник на Нинова: Радев пита за въвеждането на извънредно положение

0
218
Димитър Маргаритов

Димитър Маргаритов заподозря „предварителна подготовка“ за смяната на кадри от служебния кабинет

По определени въпроси в президентството е имало консултации с правни експерти какви са условията за въвеждане на извънредно положение. Това обяви в ефира на БТВ Димитър Маргаритов, който беше заместник на Корнелия Нинова в Министерството на икономиката и индустрията. Той научил това на работни срещи в края на управлението, но не уточни с какви въпроси може да бъде свързано обявяването на извънредно положение. „Въпроси, които са наболели и могат да внесат паника сред населението“, настоя той. Един от тези въпроси били доставките на газ. Маргаритов отказа да каже от кого е научил и кога са се водили тези разговори.

Според него е станало ясно, че „има известни реваншистки настроения“ в служебния кабинет. „За един ден бяха извършени близо 100-тина назначения, ако не сме наясно с професионализма на всички назначения, то това е била доста добре подготвена предварителна акция на фона на заявленията до последния момент желания от президентската институция да се състави редовен кабинет. Тук има известно разминаване. Виждаме, че се опитва да се всее паника, което може да наведе на мисълта за замисъл за по-сериозни мерки“, добави още Маргаритов, акцентирайки на „лека предварителна подготовка“ за новите назначения.

Аз не съм уволнен, защото съм допуснал нарушение, а съм освободен по-скоро като ненужен, лаконичен бе той. Той отказа да коментира разминаването в твърденията на Нинова и уволненият от нея шеф на НИТИ Делян Начев дали предприятието оръжейно, или само архивира документация. „Моят ресор бе защита на потребителите, техническа хармонизация и неща, които нямат нищо общо с държавните предприятия. Ние с нея обсъждахме въпроси за защита на хората в икономическа криза, която трябва да бъде решена с мерките, които правителството прие и мисля резултатите са в добра насока“, настоя Маргаритов.

Той не смята, че отишлият си кабинет е оставил хаос и разруха след себе си, а напротив – България е първа по икономически растеж. Доволен е и от мерките за подкрепа на бизнеса.