Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина, след като бе прострелян на предизборна среща

0
43
Шиндзо Абе

Задържаният за покушението не бил доволен от политиката му и затова искал да го убие

Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе почина, след като бе прострелян два пъти по време на предизборна реч. Екслидерът на управляващата Либерално-демократическа партия е участвал в проява в град Нара преди насрочените за неделя избори за горна камара на парламента.

Абе е починал в болница, където веднага беше откаран, но лекарите не са успели да спасят живота му. Политикът е получил рани от дясната страна на врата и лявата ключица, след като е бил прострелян, потвърдиха от пожарната служба на град Нара.

Задържан за смъртоносната стрелба е 41-годишен мъж. По-късно той е бил идентифициран като Тецуя Ямагами, който по-рано е служил във военноморските части на силите за самоотбрана на Япония.

Заподозреният за атаката срещу Абе е казал на полицията, че бил недоволен от политиката на Абе и затова искал да го убие, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.

На емоционална пресконференция по-рано премиерът Фумио Кишида осъди нападението, като каза: „То е варварско и злонамерено и не може да бъде толерирано“.

Твърди се, че Абе е бил в съзнание и е реагирал в минутите след нападението, но положението на 67-годишния мъж по-късно се е влошило и той е трябвало да получи кръвопреливане в болница според докладите.

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че е съсипан от нападението срещу бившия японски премиер Шиндзо Абе. Той го нарече „наистина велик човек и лидер” и допълни, че Абе е бил негов „истински приятел и, много по-важно, приятел на Америка”.

Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която е на посещение в Сидни, заяви, че е „дълбоко шокирана”.

„Той беше един от първите лидери, с които имах официална среща, след като поех поста. Беше много отдаден на работата си, същевременно мил и великодушен. Спомням си, че когато се срещнахме, малко след като бяхме загубили нашия домашен любимец, той ме попита как съм – малък жест, който показва какъв човек е той”, разказа Ардърн.

Премиерът на Индия Нарендра Моди каза, че е „дълбоко разстроен от нападението“ и описа Абе като „скъп приятел“.

67-годишният Шиндзо Абе е най-дълго управлявалият премиер на страната. Заемаше поста през 2006 г. за една година и отново от 2012 г. до 2020 г., когато беше принуден да се оттегли поради сериозни здравословни проблеми.

Ястреб в политиката, по време на управлението преосмисли пацифистката следвоенна конституция на Япония. Икономическата му политика, наречена „Абеномика”, включваше смело парично подпомагане и фискални разходи.

Той беше наследен от неговия близък партиен съюзник Йошихиде Суга, който по-късно беше заменен от Фумио Кишида.