Бизнесменът Йордан Христов за „Барселонагейт“: Всичко е законно, в Испания случаят приключи

0
265
Бутикът в Барселона Снимка: 24 часа

Ако имаше закононарушение, испанските власти нямаше да позволят къщата на Александър Чаушев да бъде обявена за продажба, а щяха да я запорират

Имам документ от прокуратурата в Испания, че не съм направил закононарушение, а компаниите и лицата, които са разследвани там, имат легален бизнес. Подписан е от главния прокурор и заместника му. Разследването там е завършило и е архивирано.

Това съобщи пред “24 часа” предприемачът Йордан Христов, чието име фигурира в мистериозната справка на ДАНС, публикувана в избрани медии в понеделник. Знае се, че Христов е бил прокурист на офшорна компания от Кипър, която е взела участие в нарастването на капитала на испанската компания EMA BGS на Георги Йовчев, баща на Борислава Йовчева. Фирмата е стопанисвала бутика, купен за 2.2 млн. евро, в Барселона.

Това, което се популяризира, са предварителните разработки на полицията. На базата на тези разработки са направени заключения от сразследващите органи в Испания, че няма закононарушения. Друг е въпросът, че разпространението на този доклад е нелегално. Не съм политик, елементарен предприемач съм, изкарвам парите си с труд. Всичко това за мен е тормоз, разяснява още Йордан Христов.

Той е съдействал на следствието както в Испания, така и в България. Според него целият случай визира Испания, където следствието е завършило с извод, че няма осъществено закононарушение.

Христов е получил документа от прокуратурата в Испания през юли, 3 месеца след като следствието е архивирано. Продължило е 2 година.

Ако имаше закононарушение, испанските власти нямаше да позволят къщата на Александър Чаушев да бъде обявена за продажба, а щяха да я запорират. Няма наказания за нито една от компаниите. Това е истината, казва Йордан Христов и допълва, че е прочел доста погрешни неща за себе си.