Бюрото за контрол на СРС опроверга Рашков за масовите подслушвания – оказаха се 7 човека за 2021 г.

0
250
Снимка: архив

Вътрешният министър днес пак избяга от конкретика по темата

Седем души са били подслушвани незаконно през 2021 година, е установила проверка на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Вече са уведомени компетентните държавни институции и предстои да бъде взето решение за уведомяване на засегнатите лица, става ясно от прессъобщение, публикувано на интернет страницата на бюрото.

Общо 291 лица са проверяваните лица по сигнали за незаконно подслушване. 141 от тях са свързани с протестите през лятото на 2020 година срещу главния прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов. За 128 проверките са приключили, а за останалите продължават.

От доклада не става ясно дали именно и измежду тях са седемте души, които са били обект на незаконно подслушване.

През юли миналата година Рашков размаха папка в НС и обяви, че стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд.

„Само в тази папка има изброени 123-ма души, за които има данни, че са били подслушвани. Това е ограничение на конституционните им права“, заяви Рашков. Той обеща, но така и не даде повече информация по темата.

По-рано днес Рашков бе извикан в Народното събрание, за да отговори на въпроси на депутати за случаите на незаконно подслушване през 2021 г. и посочи, че сред подслушваните е имало и политици.

Помолен от Александър Ненков от ГЕРБ за конкретика и да посочи конкретни имена на подслушвани политици, Рашков отговори, че не може да посочи конкретни имена. Той обяви, че разполага с пълната информация и ще я предостави, а от ГЕРБ са организирали подписка министърът да бъде изслушан при закрити врата.