Бойко Борисов поема комисията по външни работи, Петков – по европейските въпроси

0
122
Заседание на правната комисия Снимка: архив

Очакването е по-голямата част от комисиите да се разпределят между ГЕРБ и ДПС, а мандатоносителят ПП-ДБ да получи едва две председателски места

След дълги разговори и изчакване парламентарните групи са близо до окончателното разпределяне на председателските места в комисиите.

В деловодството на парламента от председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова са внесени предложения за избор на ръководства на комисиите, без да са посочени имена. Очакването е по-голямата част от комисиите, в т. ч. важните, да се разпределят между ГЕРБ и ДПС, а мандатоносителят ПП-ДБ да получи едва две председателски места, съобщава „Клуб Z“.

Очаква се лидерът на партията Бойко Борисов да оглави комисията по външна политика. ГЕРБ ще получи още комисията по регионална политика. Партията на Борисов взима и комисията по енергетика – също ключова, като се очаква да я оглави бившият ресорен министър Делян Добрев. При ГЕРБ отива също важната комисия – тази по отбрана, оглавена вероятно от експерта в областта Христо Гаджев.

Съпредседателят на „Промяната“ Кирил Петков ще председателства комисията по европейските въпроси. ПП-ДБ получава общо две комисии, втората – тази за електронното управление. Тя се очаква да се оглави от бившия ресорен министър в кабинета „Петков“ – депутатът от квотата на ДБ Божидар Божанов.

ДПС ще вземе общо четири комисии, в т. ч. бюджетна. За неин председател се очаква да бъде избран Йордан Цонев. ДПС ще участва в ротационното председателство на комисията, която ще се занимава с измененията в основния закон – чрез депутата си Хамид Хамид. Очаква се първото председателство да поеме ГЕРБ – в лицето на Екатерина Захариева.

Този път за българите в чужбина няма да отговаря „Възраждане“, като това решение предизвикваше неизменно брожения в миналите парламенти. Ресорната комисия отива при БСП. Това е и единствената комисия, която левицата ще получи.

Хората на Костадин Костадинов са „компенсирани“ – с комисията по туризъм.

„Има такъв народ“ също ще получи една комисия – тази по земеделието.

Към момента председател има само правна, по силата на т. нар. джентълменско споразумение с ГЕРБ, тя бе оглавена от депутата от квотата на ПП Стою Стоев.