Болници: Липсват средства за заплати заради високите сметки за ток

0
67
Снимка: архив

Ако до момента едно лечебно заведение е плащало около 100 хиляди лева сметки, сега сумите са около 300 хиляди лева

Настояваме правителството да представи ясна концепция по темата за компенсациите на болничните заведения, посочи пред Нова тв председателят на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова. Тя настоя за общо решение за всички лечебни заведения.

„В момента нуждите да бъдат компенсирани високите цени на тока и да се увеличат клиничните пътеки в болниците се припокриват. Ясно се показа тенденцията за нарастваща инфлация и невъзможността да се компенсират сметките на болниците, които са скочили три пъти и повече. Ако до момента едно лечебно заведение е плащало около 100 хиляди лева сметки, сега сумите са около 300 хиляди лева. От друга страна болниците не подлежат на едностранна промяна на цените за услугите си, като няма откъде да набавим средствата, за да си платим сметките. Напрежението ескалира, а на места липсват и средства за възнаграждения“, обясни адв. Димитрова. Според нея увеличение в цените на клиничните пътеки не би било достатъчно за решаване на проблемите.

„Не бива да се допускат фалити на болници. Реформата трябва да бъде внимателно планирана, така че достъпът на пациентите до болничната помощ да не бъде поставян в риск“, отбеляза председателят на Българската болнична асоциация.

Спешна помощ за справянето с високите цени за отопление и електричество поискаха вчера с отворено писмо до властта пет болнични сдружения. С повече от двойни сметки за ток са както университетските болници, така и общинските.

Два пъти и половина са увеличени сметките за електроенергия и газ на най-голямата общинска болница в страната МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък, която обслужва пет общини в региона.

„За последното тримесечие на 2019 г. сме платили 21 000 лв. за ток, за 2020 г. – 24 000, а за 2021 г. – 52 000 лв.”, обяви д-р Кети Маналова-Владкова, която е управител на болничното заведение.

За газта сметките били 17 700 лв. за последните три месеца на 2019 г., 31 600 лв. за същия период на 2020 г. и 58 300 лв. за края на 2021 г.

„Мисля, че това е последният месец, в който ще можем да поемем тези разходи, тъй като фирмите доставчици вече не правят компромиси”, уточни д-р Манолова-Владкова. Тя предупреди, че освен разходите за консумативи и предпазни средства нарастват разходите за храна на пациентите и лекарства.

Скъпият ток порази и общопрактикуващите лекари у нас. В Пловдив, например, семейните лекари са получили двойно по-високи сметки за електроенергия и за да се справят, намаляват работното време или преглеждат на студено.

„Населението все повече се разболява, а намалява медицинската грижа“, оплакват се пациенти.

„Изходът не е по възможностите на общопрактикуващите лекари, това трябва да се реши на държавно ниво. Усеща се натискът от ковид, много повече деца се заразяват, както и възрастни, заразяват се ваксинирани и преболедували също“, отбелязва семейният лекар от Пловдив д-р Сотиров.