Борислав Сандов и Антоанета Цонева няма да бъдат депутати

0
492
Антоанета Цонева

И двамата са аут от Народното събрание заради преференции и малко гласове за ДБ на изборите

Бившият вицепремиер Борислав Сандов на тези избори няма шанс дори да се класира за парламента. Той беше на комфортното второ място в столичния 24 МИР – веднага след лидера на ДБ Христо Иванов.

„Зеленият“ коалиционен партньор обаче е бил изхвърлен от избираемата позиция от четвъртия в листата Мартин Димитров и шестата Кремена Кунева, които са били преференциално посочени от повече избиратели. Димитров изпреварва и Христо Иванов, но той не може да бъде изместен, тъй като е водач на листа – т.е. автоматично получава и всички преференции на хора, които не са посочили нищо.

На тези избори ДБ събират 17,29%, в 24 МИР, което значи вероятно двама или трима представители в парламента – в зависимост от много други фактори. Четвъртият Сандов обаче няма дори и минимални шансове.

Размествания при ДБ има и в другите столични МИР-ове. В 23-ти третият Божидар Божанов и седмата Елисавета Белобрадова бият по преференции водачаНадежда Йорданова. Тя обаче е сигурен депутат. В 25 МИР отново Белобрадова се издига от четвърто на второ място. А след нея – отново с преференции, се нарежда Александър Симидчиев.

Колко депутати от партията влизат от тези МИР-ове от ДБ, може да се каже със сигурност едва след обявяване на мандатите от страна на ЦИК.

Антоанета Цонева също отпада от парламента, защото получи в Пазарджик едва 3,4% от гласовете. Дамата, която водеше „епична битка с Пеевски“ загуби от същия с 9 по-малко гласове. В областта ГЕРБ получава 3 мандата, втората ДПС два, както и „Продължаваме промяната“ с два. За ДБ няма мандат заради ниския резултат.