Борисов: Ако ние не успеем, Трифонов няма право да дезертира, защото това са още десетки милиони и хаос

0
242
Снимка: МС

Народът се произнесе и за чекмеджета, за чанти… От служебно правителство не се страхувам, страх ме е само от Господ, каза премиерът

„Тези, които имат възможност да направят правителство, ако не можем ние, нямат право да дезертират. Това са десетки милиони нови за изборите и хаос“, коментира във В. Търново премиерът Бойко Борисов отговорността на „Има такъв народ“ да състави правителство, ако ГЕРБ не успее.

„Мълчанието на втората политическа сила е от началото, такъв е техният стил на работа. Във всички държави, в които се явиха на избори подобни политически сили, те веднага станаха първи, мога да изброя много – Украйна, Словения, Италия. Фактът, че ние сме с 200 хиляди повече пред най-добрия и талантлив изпълнител и водещ на политически предавания през последните 30 години е изненада дори за мен“, каза премиерът.

Политическият дебют на Слави Трифонов и „Има такъв народ“ беше предшестван от „тежък хейт“ към управлението в телевизионния ефир на btv, който е продължавал години наред, допълни министър-председателят.

„Не е случайна появата на Слави Трифонов на политическата сцена и резултатът му и това, че трябва да си поеме отговорността“.

,,Колкото и нескромно да звучи, по-подготвен от мен за премиер към днешна дата няма. Освен това много хора държат аз да бъда министър-председател и винаги съм смятал, че обединението прави силата и че в такива тежки времена на пандемия всички трябва да сме заедно, дори с нашите опоненти“, допълни Борисов.

Не е редно да тръгна да разделям нацията на две, както прави Радев, така че ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска и натовска ориентация, но това няма да е Томислав Дончев. Все пак нека да получим първо мандата и тогава ще разберете кое ще е предложението, посочи още премиерът и призова партиите в новия парламент да подходят отговорно, след като „си излеят омразата и им минат емоциите“.

На въпрос дали изпитва някакъв страх от служебно правителство Борисов бе категоричен пред медиите, че изпитва страх само от Господ.

Защо една демократическа партия трябва да се страхува и кой я страхува? Народът се произнесе и за чекмеджета, за чанти… Страх ме е само от Господ, отсече Бойко Борисов.

В случай на служебно правителство и предсрочни избори министър-председателят заяви, че стигне ли се дотам, това означава, че „политиците не са проявили мъдрост и отговорност“.

„Мисля, че градовете, в които бяхме най-успешни, сега имаме по-различни резултати и анализирам този процес. Имаме резултати, които не ме задоволяват – милиарди инвестиции се направиха в София например. Там какво ли не се направи, значи някъде партията бърка. Една Стара Загора, Бургас – няма нещо, което да не е направено, и там резултатите с Трифонов са най-близки и ще анализираме“, отбеляза министър-председателят.

Не съм свалил доверието нито от Фандъкова, нито от Митко Николов, но трябва да се направи анализ защо с най-много направено и изпълнено имаме такъв резултат. Може би не сме обяснили правилно и не сме били достатъчно активни. Но ето че в Перник, Благоевград, където на местните избори загубихме, сега сме първи. В един Плевен начело с проф. Горчев сме първи. Във Видин и Монтана също, отчете още Борисов и обеща, че резултатите от анализа ще станат ясни скоро.

Премиерът Бойко Борисов посети Велико Търново във връзка с отпуснатите от правителството два милиона лева за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия в старопрестолния град. Митрополията е с голяма историческа стойност за града.