Борисов: Асен Василев и Кирил Петков с посредници от април досега откраднаха от държавата стотици милиони при действащ договор с „Газпром“

0
72
Снимка и видео: фейсбук

Истински вярвам, че здравият разум в България ще се върне на тези избори, заяви лидерът на ГЕРБ в Кюстендил

Имаме ясна позиция – Асен Василев, Кирил Петков с посредници от април досега изсмукаха от държавата стотици милиони при действащ договор с „Газпром“. Това каза по време на посещението си в обновения храм „Успение Богородично“ в Кюстендил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Колегите от ДБ, които са честни хора, се подведоха и започнаха да правят протести, за да не се върне „Газпром“. „Спонтанни“ протести и затова се провалиха. А Асен Василев много хитро вчера се възползва, като каза: „Какво лошо има в това „Газпром“ да ни даде газ“. Ако българите са толкова наивни, и Господ няма да ги спаси“, каза още Бойко Борисов.

„Неслучайно Асен Василев вчера каза, че имали „идеологически противоречия“ с ДБ. В момента е заключителната фаза на Кирил и Асен да откраднат милиард. Второ – кражбата ще продължи и догодина. За месеците, в които ние сме изкупили същия този руски газ чрез посредниците на 60% по-скъпа цена, вие журналистите тиражирахте Лена Бориславова – „Четири пъти по-евтин газ“. Защо не тиражирате сега това? Не сте ли виновни, че не проверихте. Всички сме виновни.

С този форсмажорен договор „Газпром“ ще ни осъди. Около 800 милиона евро ще ни осъди. Единственото правилно решение тук е – 100% диверсификация от „Газпром“. ГЕРБ сме категорични за това. Има сто начина да се докара газ. Стига държавата да не продължава да налива милиарди. Само оня ден – 800 милиона за посредници. С една дума – истински вярвам, че здравият разум в България ще се върне на тези избори.

Всички казват: „Трябва да продължите“. Ами колко храмове и манастири бяха построени и ремонтирани. Като гледам „Струма“ сега – спряха я и нея. Спряха „Хемус“, спряха Русе – Търново. Година и половина нищо. Само за догодина, по мои груби сметки, при нула капиталови разходи, няма да стигнат 5 милиарда. Плюс тези, които сега дадоха – 6. Плюс тези, които още ги няма по Плана за възстановяване. И вие ме питате за коалиция. Тук става въпрос дали държавата може да бъде извадена от хаоса и разрухата“, коментира Борисов.

От името на патриарх Неофит митрополит Поликарп пожела лек и благословен празник и изказа лична благодарност към Бойко Борисов за безценната помощ: „Благодарим не само за този храм, но и за всички храмове и манастири на територията на Софийска епархия и Софийска митрополия, които благодарение на вашата щедрост днес живеят нов живот“.

„Искам да ви помоля, като свършите, да снимате колоните, на които се държеше църквата. Оставихме ги нарочно, за да се види на какво се крепеше. Че щеше да падне, щеше. Вярата, християнската ни вяра в тези тежки времена е най-важното. Щастлив съм, че на този хубав празник съм тук“, заяви Борисов./Труд